Składniki:

1/2  kg. mąki pszennej

1 szklanka otrąb pszennych

5 dag. drożdży

1/2  szklanki ciepłego mleka

1 i 1/2  szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki kminku

2 łyżeczki siemienia lnianego

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozkruszyć. Dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po 15-20  minutach dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ponownie wymieszać i wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem. Z podanej ilości składników wychodzą  2 chlebki w  keksówkach..Po włożeniu ciasta do formy,należy zostawić go do wyrośnięcia na  około 30minutw ciepłym miejscu a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem do pieca spryskać wodą i posypać np.siemieniem lnianym Piecz w temperaturze 190C.około 50-60minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *