Składniki:
1/2 kg. mąki pszennej
1 szklanka otrąb pszennych
5 dag. drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki kminku
2 łyżeczki siemienia lnianego
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć. Dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Po 15-20 minutach dodać pozostałe składniki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie ponownie wymieszać i wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem. Z podanej ilości składników wychodzą 2 chlebki w keksówkach..Po włożeniu ciasta do formy,należy zostawić go do wyrośnięcia na około 30minutw ciepłym miejscu a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem do pieca spryskać wodą i posypać np.siemieniem lnianym Piecz w temperaturze 190C.około 50-60minut.