Składniki:

 

2 kapusty(duże)

2 łyżki oleju

60 dkg. mięsa mielonego

50 dkg. ryżu

2 cebule

6 ząbków czosnku (jeżeli ktoś lubi)

2 jajka

sól

pieprz

przyprawa do grilla

margaryna lub olej do smażenia

2 łyżeczki czosnku granulowanego

1 słoik koncentratu pomidorowwgo-200 g

1 łyżka papryki słodkiej w proszku

kucharek

sól

maggi w płynie

ostra papryka w proszku do smaku

1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi) środek kapusty z małymi liśćmi można wykorzystać do ugotowania bigosu. Liście pozostawić w lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obsmażyć gołąbki z obu stron.Do litra wody dodać koncentrat pomidorowy,czosnek ,paprykę słodką i ostrą w proszku,kucharka,soli,maggi i dokładnie wymieszać.Zalać obsmażone gołąbki i dusić do miękkości.W razie potrzeby dolać wody.Miękkie gołąbki wyjąć z brytfanny.Mąkę pszenną(ilość w zależności jaki gęsty chcemy sos) wymieszać z 1/2 szklanki wody,wlać do sosu i zagotować.Na talerzu gołąbki polać sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *