Składniki:
1 filet z piersi kurczaka
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego żółtego sera
5 pieczarek
olej
por
sól
pieprz,
uniwersalna przyprawa do potraw
1/2 pęczka natki
olej
Wykonanie:
Mięso umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Por oczyść, posiekaj. Natkę umyj, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki obierz, oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kurczaka wymieszaj z porem, natką, czosnkiem, pieczarkami, mąką ziemniaczaną, majonezem i startym serem. Dodaj żółtka, połącz. Białka ubij na sztywno, pianę dodaj do masy, wymieszaj, przypraw do smaku. Olej rozgrzej na patelni, z masy usmaż niewielkie placuszki. Osącz.