FLĄDRA W CIEŚCIE

Składniki:

 

4 flądry

1szklanka piwa

2 jajka

3 łyżki mąki

1/2 cytryny

olej

1/4 łyżeczki cukru

sól

pieprz

Składniki:

 

Ryby oczyść, opłucz, osusz. Od środka i na zewnątrz skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Chłodź godzinę. Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami piwa, cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj żółtka, ucierając, wlej pozostałe piwo. Ciasto przykryj, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Olej rozgrzej na patelni. Ryby zanurzaj w cieście, usmaż z dwóch stron na złoty kolor (pod koniec smażenia możesz dodać trochę masła). Osącz z tłuszczu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *