Składniki:
sprawiony łosoś lub inna ryba (80dag)
40 dag. ziemniaków o mączystym miąższu.
30 dag. pomidorów
20 dag. cukinii
20 dag. żółtej papryki
5 łyżek rosołu (instant)
3 płaskie łyżki masła
3 łyżki wytrawnego białego wina
5 dag. czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z cytryny.
Sol
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Oczyścić rybę, dobrze osuszyć, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Obrać ziemniaki, przekroić na połówki. Pokroić cukinię w plasterki, paprykę – w paski.Podzielić pomidory na ćwiartki. Podsmażyć warzywa na 2 łyżkach masła. Posiekać czosnek, dodać z ziołami do warzyw na patelnię. Całość doprawić solą, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ułożyć rybę na warzywach, posmarować resztą masła. Dodać oliwki, polać rosołem i białym winem. Piec przez 40 minut wtemperaturze około 200C.