ŁOSOS PO PROWANSALSKU

Składniki:

sprawiony łosoś lub inna ryba (80dag)

40 dag. ziemniaków o mączystym miąższu.

30 dag. pomidorów

20 dag. cukinii

20 dag. żółtej papryki

5 łyżek rosołu (instant)

3 płaskie łyżki masła

3 łyżki wytrawnego białego wina

5 dag. czarnych oliwek

2 ząbki czosnku

sok z cytryny.

Sol

zioła prowansalskie

 

Wykonanie:

 

 

Oczyścić rybę, dobrze osuszyć, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Obrać ziemniaki, przekroić na połówki. Pokroić cukinię w plasterki, paprykę – w paski.Podzielić pomidory na ćwiartki. Podsmażyć warzywa na 2 łyżkach masła. Posiekać czosnek, dodać z ziołami do warzyw na patelnię. Całość doprawić solą, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ułożyć rybę na warzywach, posmarować resztą masła. Dodać oliwki, polać rosołem i białym winem. Piec przez 40 minut wtemperaturze około 200C.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *