Składniki:
40 dag. schabu bez kości
1łyżka mąki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
400 ml. bulionu mięsnego
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej
Konfitura z czerwonej cebuli:
3 czerwone cebule około 25 dag.
1 i 1/2 łyżki oliwy
50 ml. czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka octu balsamicznego
1łyżka octu winnego
4 łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
tymianek
Wykonanie
Schab umyj, osusz, i pokrój na cztery plastry. Lekko rozbij najlepiej przez folię. Natrzyj solą i pieprzem, obtocz w mące. Olej rozgrzej w rondlu, usmaż kotlety z obydwu stron na rumiano. Wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, duś pod przykryciem około 40 minut. Przypraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Konfitura:
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej w rondelku, zeszklij cebule. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż na małym ogniu 20-30 minut, aż cebula zmięknie. Wlej wino, ocet winny i balsamiczny, oprósz tymiankiem, dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 20-30 minut, stopniowo wsypując cukier. Przypraw solą i pieprzem. Smaż, aż większość płynu odparuje (cebula powinna mieć słodko-ostry smak i karmelowy wygląd). Bitki przykryj porcją konfitury cebulowej