Składniki;

 

4 duże jabłka

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

4-5 jabłek

 

Wykonanie.

 

Dużą prostokątną blaszkę z piekarnika wysmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia posmarować masłem papier i posypać mąką lub bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180C.Obrać jabłka przekroić na pół, pokroić  na plasterki ułożyć na wysmarowanym papierze jeden obok drugiego  zachowując odstępy na brzegach. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić  w mikserze ze szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubić na sztywno pianę.Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku miksować całość około 5 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na jabłka wyrównać wierzch piec w rozgrzanym piekarniku 175 C. około 25- 30 minut.Od razu po wyjęciu z piekarnika wyłozyć ciasto na ściereczkę posypaną cukrem pudrem aby ciasto nie przykleiło się do ściereczki i szybciutko przy pomocy ściereczki zwinąć w roladę.Odstawić w ściereczce do wystygnięcia. Po wystygnięciu  posypać roladę cukrem pudrem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *