KOLOROWE CIASTO Z GALARETKĄ

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa 1:

1/2 litra mleka

2 budynie

1kostka masła

Masa 2:

1 szklanka cukru

3 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

1  łyżka mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

Masa jabłkowa:

1 kg. jabłek

kilka łyżek cukru

2 galaretki czerwone

Posypka:

10 dag. wiórek kokosowych

2 łyżki cukru

1łyżka masła

Pozostałe składniki:

2 galaretki zielone

1 paczka okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, wylać na blaszkę i piec około 30-40 minut w temperaturze160-180 C.

Masa1:

Na mleku ugotować budynie z dodatkiem cukru, wystudzony zmiksować z masłem.

Masa2:

W szklance mleka rozrobić obie mąki i cukier, resztę mleka zagotować i wlać przygotowany budyń, ostudzony zmiksować z masłem.

Masa jabłkowa:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, uprażyć z cukrem, dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia.

Posypka:

Wymieszać składniki i podsmaży. Rozpuścić galaretki.

Przełożenie ciasta: biszkopt, na to połowa masy 1, masa jabłkowa, reszta masy1, biszkopty, zalać tężejącą galaretką zieloną, masa 2, posypać kokosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *