Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa 1:
1/2 litra mleka
2 budynie
1kostka masła
Masa 2:
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
kilka łyżek cukru
2 galaretki czerwone
Posypka:
10 dag. wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1łyżka masła
Pozostałe składniki:
2 galaretki zielone
1 paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, wylać na blaszkę i piec około 30-40 minut w temperaturze160-180 C.
Masa1:
Na mleku ugotować budynie z dodatkiem cukru, wystudzony zmiksować z masłem.
Masa2:
W szklance mleka rozrobić obie mąki i cukier, resztę mleka zagotować i wlać przygotowany budyń, ostudzony zmiksować z masłem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, uprażyć z cukrem, dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia.
Posypka:
Wymieszać składniki i podsmaży. Rozpuścić galaretki.
Przełożenie ciasta: biszkopt, na to połowa masy 1, masa jabłkowa, reszta masy1, biszkopty, zalać tężejącą galaretką zieloną, masa 2, posypać kokosem.