ROLADA PORZECZKOWA Z LUKREM

Składniki:

 

7 jajek

130 g. drobnego cukru

180 g. mąki pszennej

400 ml. oleju

100 g. cukru

4 łyżki ponczu

kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego

marmolada porzeczkowa do posmarowania

Lukier:

100 g. cukru pudru

80 ml. soku z cytryny

 

Wykonanie:

 

Jajka ubić z cukrem na pianę. Ostrożnie wmieszać przesianą mąkę i olej. Ciasto rozsmarować na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagranym do 180 C. Korpusy przełożyć na ściereczki posypane cukrem, ostrożnie rolować, odstawić do wystudzenia. Ugotować syrop ze 110 ml. wody i 100 g. cukru. Po wystudzeniu wymieszać z ponczem i barwnikiem spożywczym (z barwnika można zrezygnować)biszkopty ostrożnie rozwinąć. Jeden korpus posmarować marmoladą, przykryć drugim korpusem. Nawilżyć go syropem ponczowymi posmarować marmoladą. zwinąć w roladę, owinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki – do stężenia. Następnego dnia całą roladę posmarować marmoladą i lukrem (utrzeć cukier z sokiem z cytryny)część lukru można zafarbować ponczem i wykonać nim dekoracyjną kratkę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *