PLACEK Z BRZOSKWINIAMI

 

Składniki:

 

200 g. cukru

3 opakowania budyniu waniliowego

6 jajek

1/2 opakowania proszku do pieczenia

Krem:

250 ml. mleka

60 g. mąki

1 cukier waniliowy

230 g. masła

25 g. cukru pudru

100 g. marmolady porzeczkowej

120 g. okrągłych biszkoptów

50 ml. ponczu (rumu)

brzoskwinie z puszki

Wykończenie:

1 polewa czekoladowa

posiekane pistacje

 

Wykonanie:

 

Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wmieszać pianę z białek. Prostokątną formę wysmarowaćtłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto. Piec 20-25 minut w l80 C. Kiedy ciasto lekko przestygnie, wyjąć go z formy, odstawić do całkowitego wystudzenia .Z mleka, mąki, cukruwanilinowego i 30 g. masła ugotować gęstą masę. Poczekać, aż wystygnie, a potem stopniowo dodawać cukier puder i resztę pokrojonego w kawałki, miękkiego masła. Mieszać, aż powstaniegładki krem. Ciasto posmarować marmoladą, na niej rozłożyć biszkopty nawilżone ponczem lub rumem. Poukładać kawałki brzoskwiń. Pokryć kremem. Ciasto polać polewą czekoladową,ozdobić pistacjami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *