Składniki:
1 kurczak (ok. 1,5 kg.)
mielona papryka
mielony imbir
1 cebula
2 łyżki masła
5 dag. rodzynek
10 dag. suszonych moreli
kilka suszonych śliwek
3/4 szklanki ugotowanego ryżu
1 łyżka soku z cytryny
olej
1/2 szklanki bulionu
1/2szklanki białego wina
1 listek laurowy
sól
pieprz
Wykonanie:
Kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, papryką i imbirem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle. Suszone owoce dokładnie opłucz, osącz. . Ryż wymieszaj z cebulką, rodzynkami, śliwkami i 1/3 suszonych moreli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Farszem napełnij kurczaka, zepnij skórę. Włóż mięso do natłuszczonej brytfanny, skrop olejem. Podlej połową bulionu i wina, dodaj listek laurowy. Piecz około 50 minut w temperaturze 200 C. polewając pozostałym płynem. Obłóż odłożonymi morelami, piecz jeszcze około 30 minut w temperaturze 190 C.