Składniki:
1/2 kg mąki
15 dag. masła
2 jajka
3 żółtka
15dag. cukru pudru
200 g. śmietany
2 i 1/2dag. drożdży
1 cukier waniliowy
skórka cytrynowa
Nadzienie:
70 dag. dżemu lub powideł
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajka, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, roztarte drożdże z 1 łyżką cukru, skórkę otartą z 1 cytryny,cukier waniliowy. Zagnieść szybko ciasto; gdyby było za gęste, można dodać trochę śmietany. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt 30 x 25 cm. Nałożyć na każdy prostokąt dżem, rozsmarować równo zostawiając 2 cm. margines. Zwinąć struclę od krótszego boku. Można w tym momencie przenieść ciasto na pergamin złączeniem do dołu, i przenieść do foremki bez konieczności jej natłuszczania i wysypywania. Zatknąć brzegi strucli do środka, zwijając lekko pod spód. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Piecz 60 minut w 190 C. lub do suchego patyczka. wychodzą 2 keksówki. Po lekkim wystudzeniu można polukrować.