Składniki:
Na ciasto:
5 jajek
15 dag. cukru pudru
10 dag. mąki pszennej
5 dag. mąki ziemniaczanej
1 szklanka herbaty
1 kieliszek wódki
Do przełożenia:
dżem z czarnej porzeczki
500 ml. śmietanki kremówki
cukier wanilinowy
10 dag. cukru pudru
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
1 kiwi
brzoskwinia z puszki
Wykonanie:
Żółtka ubij na puszystą masę z połową cukru pudru. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Dodaj do nich masę żółtkową i przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj.Ciasto przełóż do tortownicy, piecz około30 minut w 180 C. Ostudź, przekrój na 2 blaty.Kremówkę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym. Dolny blat ciasta nasącz herbatą wymieszanąz wódką, posmaruj dżemem, przełóż częścią bitej śmietany. Przykryj drugim blatem, nasącz go. Wierzch i boki tortu posmaruj bitą śmietaną, udekoruj, schłodź.