Składniki:
Na ciasto:
10 dag masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
szczypta soli
5 jajek
szczypta proszku do pieczenia
Masa:
4 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
400 ml. kremówki
Wykonanie:
Masło zagotuj z wodą i szczyptą soli. Wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, by nie było grudek. Ciągle mieszając, ciągle podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż ciasto będzie lśniące i zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zestaw je z ognia i przestudź. Do masy wbijaj kolejno jajka i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia. Blachę wyłóż pergaminem. Ciastem napełnij rękaw cukierniczy. Wyciskaj dość szerokie paski ciasta o długości około 10 cm. Piecz około 10 minut w temp. 240 C. a potem dopiecz (10 minut) w temperaturze. 200 C. Wystudzone eklery przekrój wzdłuż na połowę. Przełóż śmietanką ubitą z cukrem pudrem i wanilinowym.