Składniki:
1kg. mąki
5 jajek
1/2 kostki margaryny
1 i 1/2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki drożdży
1 szklanka mleka
cukier puder
olej
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić,drożdże razem z cukrem wymieszać w miseczce.Do dużej miski wsypać mąkę,dodać jajka,mleko,przestudzoną margarynę,rozpuszczone drożdże,ocet i szczyptę soli.Wyrobić ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godzinki do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1 i 1/2 cm. i 10 cm. długości.Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden koniec paska przepleść przez drugi. Rozgrzać olej i smażyć faworki na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.