CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE

Składniki:

1kg. mąki

5 jajek

1/2 kostki margaryny

1 i 1/2 łyżki cukru

szczypta soli

1/2 kostki drożdży

1 szklanka mleka

cukier puder

olej

 

Wykonanie:

 

Margarynę rozpuścić,drożdże razem z cukrem wymieszać w miseczce.Do dużej miski wsypać mąkę,dodać jajka,mleko,przestudzoną margarynę,rozpuszczone drożdże,ocet i szczyptę soli.Wyrobić ciasto,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na pół godzinki do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 1 i 1/2 cm. i 10 cm. długości.Na środku każdego zrobić nacięcie i jeden koniec paska przepleść przez drugi. Rozgrzać olej i smażyć faworki na złoty kolor. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *