Składniki:
300 g. mąki
200 g. masła
100 g. cukru pudru
2 żółtka
sól
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3?4 mm. przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem, foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem. Piecz 8?12 minut w temperaturze 200 C. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić wybranym nadzieniem. Można napełnić galaretką i ozdobić kleksami z bitej śmietany