Składniki:

3 szklanki mąki

250 g.  margaryny

3 jaja

1 opakowania cukru waniliowego

1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1 kg. jabłek

1 1/2 szklanki cukru

2 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną i połączyć z jajkami, dokładnie zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na pół. Jedną część schłodzić przez pół godziny w lodówce, drugą zamrozić.

Masa jabłkowa:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na niewielkie części. Następnie zasypać cukrem i uprażyć aż do rozpadnięcia się jabłek. Owoce zdjąć z ognia, dodać galaretki i dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarze okolo35 x 25  cm. wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzoną połową ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć zamrożoną połowę ciasta (na tarce o dużych oczkach)piecz około 1 godziny w temperaturze 180 C

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *