ŁOPATKA Z SZYNKOWARA

Składniki:

 

1kg. łopatki

2 łyżeczki soli peklujacej 1 łyzeczka cukru pudru

100ml. wody

3 łyżeczki żelatyny

2-3 ząbki czosnku zmiażdzonego

pieprz

sól

ziele angielskie

lisc laurowy

 

Wykonanie:

Mięso umyć osuszyć.Pokroić  w większą  kostkę , każdy kawałek rozbić tłuczkiem do mięsa w celu naruszenia struktury mięsa.W wodzie wymieszać sól peklującą , cukier puder, i resztę przypraw rozmieszać .Do mięsa wlać  zalewę i wyrabiać kilka minut aby mięso wchłonęło cała zalewę.Przykryć folią i włożyć do lodówki na 12 godzin. Od czasu do czasu przemieszać.Następnie dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek  , do woreczka włożyć mięsko dokładnie ubijając ,aby nie było wolnej przestrzeni .Zawiązać woreczek i zamknąć szynkowar.Włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin.Po tym czasie szynkowar wstawiamy do garnka z zimną wodą i parujemy około 2 godziny w temperaturze 75-80C. cały czas pilnując aby woda była ponad mięskiem. Studzimy w zimnej wodzie  i wkładamy  do lodówki do całkowitego ostudzenia.Aby wyciągnąć mięsko z szynkowara oblewamy szynkowar gorącą woda i dopiero otwieramy szynkowar i wyciągamy szyneczkę.

ŁOPATKA Z SZYNKOWARA

ŁOPATKA Z SZYNKOWARA

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *