Składniki:
1,2-1,5 kg. paska żeberek wieprzowych
1duży por
sól
pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
asek żeberek wymocz w wodzie. Osącz, osusz, delikatnie wyjmij kości (mięso powinno zostać w jednym kawałku). Natrzyj solą i pieprzem, wstaw na noc do lodówki. Pora obierz z zewnętrznych liści, lekko zamroź (w lodowce lub zamrażalniku), pokrój w paski długości szerokości mięsa, włóż je w miejsce po wyjętych kościach Pasek mięsa mocno skręć, formując roladę. Rękaw do pieczenia posmaruj olejem, ułóż roladę mocno zwiń. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 15 minut w temp. 180 C. Następnie temperaturę zmniejsz do 120 C. piecz godzinę. Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Folię rozetnij, posmaruj mięso mieszanką, piecz jeszcze 15 minut. Roladę po upieczeniu lekko ostudź wyjmij z folii. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziemniakami. Na zimno z ciemnym pieczywem.