Składniki:

1 kostka margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

3 łyżki ciemnego kakao

3 łyżeczki rumu (lub można użyć innego alkoholu)

3 opakowania herbatników (150g.)

100g wiórków kokosowych

Do obtoczenia:

5 dag. wiórków kokosowych

3/4 szklanki okruchów biszkopta kakaowego lub pokruszonych ciasteczek czekoladowych lub kakaowych

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na masę, dodać żółtko dalej ucierać. Herbatniki drobno pokruszyć dodać do masy wraz z kakao i alkoholem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. W dwóch osobnych miseczkach przygotować jasną i ciemną panierkę do obtoczenia .Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać i układać na deseczce lub talerzu. Gotowe trufelki schłodzić. Trzymać w lodówce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *