Składniki:
1 kostka margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki rumu (lub można użyć innego alkoholu)
3 opakowania herbatników (150g.)
100g wiórków kokosowych
Do obtoczenia:
5 dag. wiórków kokosowych
3/4 szklanki okruchów biszkopta kakaowego lub pokruszonych ciasteczek czekoladowych lub kakaowych
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na masę, dodać żółtko dalej ucierać. Herbatniki drobno pokruszyć dodać do masy wraz z kakao i alkoholem. Na koniec dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. W dwóch osobnych miseczkach przygotować jasną i ciemną panierkę do obtoczenia .Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać i układać na deseczce lub talerzu. Gotowe trufelki schłodzić. Trzymać w lodówce.