Składniki:
1i1/2 litra bulionu warzywnego
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
10 dag. kaszy gryczanej
4 ziemniaki
1 marchewka
1 mała pietruszka
1/2 strąka czerwonej papryki
10 pieczarek
sól ziołowa
słodka papryka
śmietana 18%
Wykonanie:
Kaszę gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obierz, umyj, pokrój na plasterki. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Pieczarki obierz, pokrój na plastry. Do garnka włóż ziemniaki, marchewkę i pietruszkę zalej bulionem, dodaj przyprawy. Gotuj 5 minut. Dodaj paprykę i pieczarki, gotuj do miękkości warzyw. Dodaj kaszę, zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z kleksem śmietany, posypaną słodką papryką i solą ziołową.