KRUPNIK Z PIECZARKAMI

Składniki:

 

1i1/2 litra bulionu warzywnego

2 ziarenka ziela angielskiego

2 ziarenka pieprzu

2 liście laurowe

10 dag. kaszy gryczanej

4 ziemniaki

1 marchewka

1 mała pietruszka

1/2 strąka czerwonej papryki

10 pieczarek

sól ziołowa

słodka papryka

śmietana 18%

Wykonanie:

 

Kaszę gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Pietruszkę i marchewkę obierz, umyj, pokrój na plasterki. Paprykę umyj, pokrój w kostkę. Pieczarki obierz, pokrój na plastry. Do garnka włóż ziemniaki, marchewkę i pietruszkę zalej bulionem, dodaj przyprawy. Gotuj 5 minut. Dodaj paprykę i pieczarki, gotuj do miękkości warzyw. Dodaj kaszę, zagotuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z kleksem śmietany, posypaną słodką papryką i solą ziołową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *