Składniki:
60 dag. polędwicy wołowej można ją zastąpić ligwą lub udźcem
25 dag. pieczarek
2 łyżki masła
2 cebule
2 łyżki smalcu
1 łyżką mąki
150 ml. bulionu wołowego lub warzywnego
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
100 ml. śmietanki
mielona papryka
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na pozostałym maśle i smalcu. Dodaj mięso, przesmaż je mieszając, oprósz mąką, chwilę przesmaż. Potrawę podlej gorącym bulionem. Dodaj pieckoncentrat pomidorowy i musztardę. Duś na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Zabiel ją śmietanką, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę podduś, podawaj z pieczywem lub ziemniakami z wody.
Wykonanie:
Polędwicę oczyść z błon, pokrój w plastry a potem w paski. Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Pokrójw plasterki, obsmaż na połowie masła.
Kwaśny dodatek
Jeśli chcesz nieco zaostrzyć
smak tej potrawy pod koniec
duszenia dodaj do niej
1-2 pokrojone w kostkę,
kiszone ogórki. Wcześniej
możesz je obrać ze skórki.