Składniki:

 

60 dag. polędwicy wołowej można ją zastąpić  ligwą lub udźcem

25 dag. pieczarek

2 łyżki masła

2 cebule

2 łyżki smalcu

1 łyżką mąki

150 ml. bulionu wołowego lub warzywnego

1-2 łyżki koncentratu  pomidorowego

1 łyżka musztardy

100 ml. śmietanki

mielona papryka

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień na pozostałym maśle i smalcu. Dodaj mięso, przesmaż je mieszając, oprósz mąką, chwilę przesmaż. Potrawę podlej gorącym bulionem. Dodaj pieckoncentrat pomidorowy i musztardę. Duś na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Zabiel ją śmietanką, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Chwilę podduś, podawaj z pieczywem lub ziemniakami z wody.

Wykonanie:

Polędwicę oczyść z błon, pokrój w plastry a potem w paski.  Pieczarki oczyść, opłucz, osącz. Pokrójw plasterki, obsmaż na połowie masła.

Kwaśny dodatek

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć

smak tej potrawy pod koniec

duszenia dodaj do niej

1-2 pokrojone w kostkę,

kiszone ogórki. Wcześniej

możesz je obrać ze skórki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *