KARKÓWKA EGZOTYCZNA

Składniki:

 

2 kg. karkówki

1 puszka ananasów

10 dag .moreli suszonych

5 dag. gruszek suszonych bez skórki

2 łyżeczki przyprawy garam masala

4 łyżki mleka kokosowego

2 łyżeczki przyprawy do karkówki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1łyżeczka mąki kartoflanej

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około półtora cm. Natrzeć przyprawą do karkówki roztartą z 3 łyżkami oleju oraz solą i pieprzem. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, opiec plastry mięsa, podlać je gorącą wodą, by wytworzył się sos. Mięso przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. Na sosie z patelni krótko przesmażyć owoce pokrojone na kawałki, podlewając sokiem z ananasów. Do owoców dodać mleko kokosowe, przyprawę garam masala, czosnek granulowany. Zagęścić mąką kartoflaną rozprowadzoną w zimnej wodzie, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Kawałki mięsa wyjąć z rondla, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać je przygotowanym sosem. Zapiekać około 10 minut w 190 C. Podawać z ryżem na sypko.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *