Składniki:

2 duże podwójne piersi z kurczaka

12 suszonych moreli

20-30 dag. kiełbasy jałowcowej

1 łyżka musztardy

1/2 szklanki białego wina

sól

pieprz

tymianek

rozmaryn

oliwa z oliwek

1 łyżka masła

Wykonanie:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć piersi na desce, rozkroić wzdłuż na dwie połówki .Każdą połówkę jeszcze rozkroić wzdłuż tylko nie do końca. Lekko rozbić z jednej strony, natrzeć oliwą oprószyć pieprzem, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem. Posmarować każdą połówkę fileta musztardą. Na jednej stronie ułożyć morele, kawałek kiełbasy jałowcowej.(Morele wcześniej namoczyć w wodzie na 15 minut). Każdą pierś zwinąć razem jak roladę obwiązać dokładnie nitką . 6 łyżek oliwy rozgrzać na patelni, dodać masło. Obsmażyć rolady na złoty kolor, podlać białym winem. Dusić około 20 -25 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu przekręcić na drugą stronę, sprawdzając mięso czy jest miękkie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *