Składniki:
2 duże podwójne piersi z kurczaka
12 suszonych moreli
20-30 dag. kiełbasy jałowcowej
1 łyżka musztardy
1/2 szklanki białego wina
sól
pieprz
tymianek
rozmaryn
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć piersi na desce, rozkroić wzdłuż na dwie połówki .Każdą połówkę jeszcze rozkroić wzdłuż tylko nie do końca. Lekko rozbić z jednej strony, natrzeć oliwą oprószyć pieprzem, posypać solą, rozmarynem i tymiankiem. Posmarować każdą połówkę fileta musztardą. Na jednej stronie ułożyć morele, kawałek kiełbasy jałowcowej.(Morele wcześniej namoczyć w wodzie na 15 minut). Każdą pierś zwinąć razem jak roladę obwiązać dokładnie nitką . 6 łyżek oliwy rozgrzać na patelni, dodać masło. Obsmażyć rolady na złoty kolor, podlać białym winem. Dusić około 20 -25 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu przekręcić na drugą stronę, sprawdzając mięso czy jest miękkie.