Z RYBNYMI FILECIKAMI I POREM

Składniki:

 

4 filety tilapii

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki mąki

1/3 pora

1 cebula

1 marchewka

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki oleju

sól

pieprz

3/4 szklanki kaszki kuskus

Wykonanie:

 

Filety umyj (ewentualnie rozmroź), osusz, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny. Pokrój na kawałki, obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni, usmaż  ryby z obydwu stron. Zdejmij z patelni, osącz z tłuszczu. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju po smażeniu ryb. Dodaj pokrojonego na plasterki pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, smaż kilka minut. Wlej   około pół szklanki wody, dodaj koncentrat pomidorowy, duś do miękkości warzyw. Kuskus wsyp do miski, zalej gorącą wodą 1 cm. ponad poziom kaszy. Gdy napęcznieje, dodaj do warzyw, wymieszaj. Włóż ryby, podgrzewaj 1-2 minuty .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *