Składniki:
4 filety tilapii
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki mąki
1/3 pora
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
sól
pieprz
3/4 szklanki kaszki kuskus
Wykonanie:
Filety umyj (ewentualnie rozmroź), osusz, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Odstaw na pół godziny. Pokrój na kawałki, obtocz w mące. Olej rozgrzej na patelni, usmaż ryby z obydwu stron. Zdejmij z patelni, osącz z tłuszczu. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju po smażeniu ryb. Dodaj pokrojonego na plasterki pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem, smaż kilka minut. Wlej około pół szklanki wody, dodaj koncentrat pomidorowy, duś do miękkości warzyw. Kuskus wsyp do miski, zalej gorącą wodą 1 cm. ponad poziom kaszy. Gdy napęcznieje, dodaj do warzyw, wymieszaj. Włóż ryby, podgrzewaj 1-2 minuty .