SCHAB PIECZONY POD SZPINAKIEM

Składniki:

 

30 dag. schabu bez kości

20 dag. mrożonego szpinaku

1 ząbek czosnku

1 cebula

5 dag sera żółtego (gouda, ementaler)

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Schab pokrój na plastry, lekko rozbij (najlepiej przez folię spożywczą). Kotlety natrzyj z obydwu stron szczyptą soli i pieprzu, wstaw na 20-30 minut do lodówki .Olej rozgrzej na patelni, włóż kotlety, obsmaż z obydwu stron na rumiano. Osącz z tłuszczu. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Olej rozgrzej na drugiej patelni, zeszklij cebulę. Dodaj  czosnek przesmaż. Dodaj mrożony szpinak. Mieszając, duś na małym ogniu kilka minut Przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Kotlety ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na każdym rozsmaruj porcję szpinaku, posyp startym żółtym serem (na tarce o małych oczkach). Zapiekaj około 20 minut w temp. 200 C. Podawaj z gotowanymi lub zapiekanymi ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *