HAMBURGERY Z BEKONEM

Składniki:

 

4 bułki z sezamem

1jajko

2 łyżki bułki tartej

20 dag. mielonej wołowiny

4 plastry bekonu

1 cebula czerwona

4 liście sałaty

1 pomidor

1  ogórek zielony

kilka rzodkiewek

Sos czosnkowy:

olej

kilka gałązek szczypiorku

sól

pieprz

Wykonanie:

Mieloną wołowinę wyrób z tartą bułką i jajkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 4 kotlety, usmaż na oleju. Osącz z tłuszczu, trzymaj w cieple .Plastry bekonu wysmaż na chrupko na patelni (bez oleju). Osącz z tłuszczu .Pomidora umyj, pokrój na plastry. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w krążki. Ogórek umyj, pokrój na plasterki. Sałatę opłucz, osusz. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Bułki przekrój na pół (możesz je podgrzać w piekarniku). Na spodzie każdej ułóż liść sałaty (ewentualnie wcześniej posmaruj masłem). Na niej połóż kotlet wołowy i bekon. Polej sosem czosnkowym, ułóż warzywa, posyp posiekanym szczypiorkiem. Przykryj wierzchami .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *