Składniki;

 

4 kg. ogórków gruntowych

1 kg. cebuli

2 szklanki octu 10%

5 szklanek wody

3 szklanki cukru

2 łyżki przyprawy do grilla

koper zielony

gorczyca

natka pietruszki

3 łyżki soli

 

Wykonanie;

 

 

Ogórki umyć i nieobrane pokroić w grubsze plastry około 2 cm. grubości Posolić i pozostawić na 2 godziny.Cebulę obrać i pokroić w plastry, posolić i pozostawić również na 2 godziny w osobnym naczyniu .Ocet,wodę, sól, cukier i przyprawę do grilla zagotować.Do wyparzonych słoików na spód włożyć pokrojony koperek i pietruszkę . Włożyć ogórki z cebulą.Do każdego słoika wsypać po jednej łyżce gorczycy i zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygną. Nie pasteryzować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *