Składniki:
1 główka kapusty
70dkg. ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
1/2szklanki bulionu z drobiu,lub grzybowego
majeranek
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce ,cebulkę posiekać ,podsmażyć na tłuszczu .Wszystko razem wymieszać z jajkiem i przyprawami.Z kapusty wyjąć głąb i zanurzać w garnku z wrzącą wodą i zdjąć wierzchnie liście .Kolejno zdejmować liście i dalej zanurzać we wrzątku,aż wszystkie liście będą gotowe.. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijać jak gołąbki mięsne. Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polać bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty.