Składniki:

Ciasto:

 2 szklanki mąki

15 dag margaryny

2/3 szklanki cukru

2 całe jajka

 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto:

Wykonanie:

ąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko na stolnicę dodajemy margarynę, jajka ,cukier puder ,siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto .Dajemy do lodówki na 1/2 godziny.

Masa serowa:

Składniki:

 1  kg twarogu zmielonego lub kupionego gotowego

 1 i 3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki oliwy

 1 szklanka cukru

 2 budynie śmietankowe

2 całe jajka.

 4 żółtka

Wykonanie:

Twaróg dajemy do miski, dodajemy oliwę, budynie jajka i  żółtka, cukier i wlewamy mleko miksujemy. Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy 50 min w 175  C .

Beza:

Z 4 białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *