Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1i1/2 kostki masła
6 żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
8-10 sztuk kwaskowatych jabłek
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
Pianka:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1 budyń (proszek)
3 łyżki tartej bułki
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto można zrobić to w malakserze. Ciasto zawinąć w folie i na 1godzinę dać do lodówki.Po tym czasie ,rozgrzać piekarnik do 180 C. Blaszkę34 x23 cm. posmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta lub rozwałkować i wyłożyć na blachę . Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około 40-50 minut, aż powierzchnia ładnie się zarumieni .
Nadzienie:
Pokrojone i obrane jabłka w półplasterki umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczana zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Pianka:
Ubić białka na sztywna piane. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.