Składniki;
Ciasto:

30 dag. mąki pszennej
15 dag. margaryny
1 łyżka śmietany
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:

4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 litr i 1/2 szklanki mleka
4 i 1/2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
20 dag. masła lub margaryny

Wykonanie;

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równie części. Upiec w tej samej blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160-170 C.około 20-30 minut.

Biszkopt:

Białka ubić na pół sztywno, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno. Dodawać po jednym żółtku. Delikatnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia.Piec w tej samej blaszce co ciasto kruche wyłożonej papierem do pieczenia.

Krem:

Odlać trochę mleka, resztę zagotować z masłem lub margaryną i cukrami. W odłożonym zimnym mleku rozpuścić mąki, zagotować. Gorącym kremem przełożyć ciasta.
Kolejność:
kruche ciasto-krem-biszkopt-krem-ciasto kruche.
Gdy ostygnie polukrować i dowolnie udekorować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *