BABECZKI Z BUDYNIEM

Na ciasto:

12 dag. masła

25 dag. mąki krupczatki

10 dag. cukru pudru

2 żółtka

sól

Nadzienie:

1 opakowanie budyniu śmietankowego

400 ml. mleka

1 łyżka masła

1słoiczek konfitury wiśniowej

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią, włóż na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wylep nim foremki na babeczki. Piecz około 15 minut .Budyń ugotuj na mleku z dodatkiem masła, wystudź (jeśli jest bez cukru – dosłódź). Napełnij nim babeczki, udekoruj konfiturą.

z  ciemnego ciasta:

Gdy z podanej porcji mąki

ujmiesz 2 łyżki i zastąpisz je

ciemnym kakao, otrzymasz

babeczki w wersji czekoladowej.

Będzie do nich pasował

czekoladowy budyń.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *