DESER ŚMIETANKOWY PANNA COTTA

Składniki:

 

800 ml. śmietany 36%

11 dag. cukru

1i 1/2 łyżki żelatyny

1laska wanilii

22 dag. dowolnych owoców

 

Wykonanie:

 

Wanilię rozkrój, wyjmij miąższ. Śmietanę zagotuj z 8 dag. cukru i miąższem waniliowym. Żelatynę namocz w 50 ml. zimnej wody. Dodaj do ciepłej śmietany, mieszaj, aż żelatyna się dokładnie rozpuści. Masę przelej do filiżanek, foremek lub miseczek .Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na około 8 godzin. Pokrojone owoce gotuj z resztą cukru 15-20 minut. Ostudź, zmiksuj (jeśli mus wyszedł za rzadki, można jeszcze go podgotować, redukując ilość wody). Polej pannę cottę przed podaniem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *