DROŻDZOWE ROGALIKI

Składniki:

1  kostka smalcu

1  kostka margaryny

1 kubek śmietany

4 łyżki cukru

10 dkg. drożdży

0,5 kg. marmolady

1 kg. mąki

Wykonanie:

 

Drożdże, 2 łyżeczki cukru rozrobić ze śmietaną i zostawić do wyrośnięcia, mąkę,smalec, margarynę, cukier zagnieść wszystko razem dodać do tego wyrośnięte drozd że wyrobić ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraciki 10 x 10 cm  na każdy kwadracik nałożyć po trochu marmolady, zwinąć po przekątnej i uformować rogaliki  piec w 180 C. na zloty kolor około 15 minut – po upieczeniu rogaliki polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *