Składniki:
3 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny albo pół na pół z masłem
3 szklanki mąki pszennej
1 jogurt naturalny 200 g.
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg. śliwek
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny
1/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
Wykonanie:
Jajka z cukrem ubić mikserem,dość mocno. Margarynę stopić uprzednio w rondelku i letnią lać do jajek , dalej ubijając. Następnie dodawać sukcesywnie 3 szklanki przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i małe opakowanie jogurtu naturalnego ,200 gram ,bo ciasto było bardzo gęste. Wymiksować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę 28×42 cm . posypaną bułką tartą lub mąką. Łyżką rozprowadzić ciasto na całość blaszki. Poukładać połówki śliwek przeciętych wzdłuż i wypestkowanych .Śliwki układać skórką do ciasta (można położyć każdy inny owoc ) Na wierzch posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika na około 40 minut na termobiegu .To zależy od piekarnika , najlepiej do obserwować , kiedy się lekko ze złoci ,jest dobre. Ja zrobiłam jeszcze lukier z białka soku z cytryny i cukru pudru.