Składniki:

 

białe kiełbaski

kawałek wędzonego boczku

zakwas na żurek

3 – 4 ząbki czosnku

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

6-7 ziemniaków

1- cebula

olej

ziele angielskie

liść laurowy

sól

pieprz

majeranek

kilka jajek

mąka na zaciągnięcie żurku

 

Wykonanie:

 

Wodę lub rosół, zagotuj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewki, seler, pietruszkę i ziemniaki, dorzuć ziele i liście laurowe i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurkiem, wymieszaj. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju razem z kiełbasą i kawałkiem wędzonego boczku dodaj do żurku, przypraw zupę, solą, pieprzem i na koniec przypraw majerankiem,zaciągnij mąką i lekko pogotuj. Żurek gotowy, można podawać z ugotowanym jajkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *