Składniki:
białe kiełbaski
kawałek wędzonego boczku
zakwas na żurek
3 – 4 ząbki czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
6-7 ziemniaków
1- cebula
olej
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
majeranek
kilka jajek
mąka na zaciągnięcie żurku
Wykonanie:
Wodę lub rosół, zagotuj. Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewki, seler, pietruszkę i ziemniaki, dorzuć ziele i liście laurowe i gotuj aż ziemniaki będą miękkie, wtedy zalej zupę żurkiem, wymieszaj. Posiekaną cebulę podsmaż na oleju razem z kiełbasą i kawałkiem wędzonego boczku dodaj do żurku, przypraw zupę, solą, pieprzem i na koniec przypraw majerankiem,zaciągnij mąką i lekko pogotuj. Żurek gotowy, można podawać z ugotowanym jajkiem.