Składniki:
10 dag. zielonej soczewicy
4 suszone borowiki
1 marchewka
1 mały seler korzeniowy
1 pietruszka
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
1i1/2 litra bulionu drobiowego
1 mały por
1 łyżka posiekanej natki
Wykonanie:
Soczewicę namocz na noc, borowiki mocz 2-3 godziny. Soczewicę gotuj w niewielkiej ilości wody około 20 minut, odcedź. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek posiekaj, razem z jarzynami podsmaż na oleju. Bulion wlej do rondla, dodaj warzywa, opłukaną kaszę jęczmienną i osaczone borowiki, gotuj 20 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę, posiekany por i natkę, gotuj około 5 minut.