KRUPNIKZ SOCZEWICĄ

Składniki:

 

10 dag. zielonej soczewicy

4 suszone borowiki

1 marchewka

1 mały seler korzeniowy

1 pietruszka

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

1i1/2 litra bulionu drobiowego

1 mały por

1 łyżka posiekanej natki

 

Wykonanie:

 

Soczewicę namocz na noc, borowiki mocz 2-3 godziny. Soczewicę gotuj w niewielkiej ilości wody około 20 minut, odcedź. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek posiekaj, razem z jarzynami podsmaż na oleju. Bulion wlej do rondla, dodaj warzywa, opłukaną kaszę jęczmienną i osaczone borowiki, gotuj 20 minut. Dodaj ugotowaną soczewicę, posiekany por i natkę, gotuj około 5 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *