Składniki
1 kg.schabu
1 łyżeczka przyprawy kucharek może być inna
1 pęczek koperku
2 jajka
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
bułka tarta
mąka pszenna
sól
pieprz do smaku
olej lub inny tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Schab umyj, osusz ,potnij w plastry i rozbij cienko, posyp sola i pieprzem. Jajka roztrzep, wymieszaj ze śmietaną, lekko dopraw przyprawą kucharek. Miękkie masło wymieszaj z wygniecionym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Każdy kotlet posmaruj masą masłową. Kotlety zawiń ciasno zaczynając od boków, potem przód, tak by powstał walec. Roladki panieruj w kolejności: mąka, masa jajeczno – śmietanowa i bułka tarta. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, co jakiś czas obracając, by się równomiernie usmażyły. Podawaj z ziemniakami lub surówką .