Składniki:
4 ćwiartki z drobiu wyfiletować
Farsz:
1 kg. kapusty kiszonej
3 duże cebule
1/2 kg.grzybów leśnych mogą być obgotowane
sól
pieprz do smaku
olej do smażenia
1 jajko do farszu
Wykonanie;
Kapustę kiszoną odcisnąć i posiekać. Przełożyć ją do dużego garnka i zalać wodą, ugotować kapustę do miękkości( jak na farsz do pierogów), dodać grzyby ,następnie poszatkować lub przepuścić przez grube sitko przez maszynkę. Wszystko przesmażyć na oleju. Cebule posiekać i przesmażyć na 2 łyżkach masła lub oleju, dodać je do farszu i wymieszać. Gdy farsz się zrumieni, doprawić go do smaku solą i pieprzem, dodać jajko, jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Rozbite, odfiletowywane z kości ćwiartki posolić, popieprzyć a następnie nałożyć farsz i zwinąć w rulonik. Spiąć wykałaczkami aby farsz nie wychodził.. Obsmażyć ze wszystkich stron i następnie dusić do miękkości.. Pociąć na kawałki i podawać z ziemniakami lub surówką lub z buraczkami .