WOŁOWINA Z CEBULKĄ PO BURGUNDZKU

Składniki:

 

1 kg. wołowiny

1/2 czerwonej papryki

2 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

15 dag. boczku wędzonego

2 łyżki oleju

1łyżka mąki

1/2litra bulionu cielęcego

1/21itra czerwonego wytrawnego wina

1listek laurowy

gałązka tymianku

2 łyżki masła

20 dag. szalotek

1 łyżeczka cukru pudru

25 dag. pieczarek

sól

pieprz

Wykonanie:

 

Mięso i paprykę pokrój w dużą kostkę, a marchewki i cebule w plastry. Czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż w garnku na oleju. Wyjmij boczek, wrzuć mięso i zrumień je,mieszając. Dodaj paprykę, marchew i cebulę. Przesmaż, dopraw solą i pieprzem. Odlej tłuszcz.Całość oprósz mąką, przesmaż. Podlej bulionem i winem, dodaj czosnek, listek laurowy i tymianek.Duś na małym ogniu pod przykryciem około 2,5 godziny. Cebulki przesmaż na łyżce masła. Podlej wodą, dodaj sól i cukier puder, gotuj około 10 minut, aż pokryją się syropem. Pieczarki pokrój, przesmaż na łyżce masła. Mięso wyjmij na półmisek.

Sos:

Odparuj, przecedź. Dodaj do niego boczek, cebulki i pieczarki. Podgrzej, dopraw, polej mięso.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *