Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
Masa:
1/2 kg. serka mascarpone
250 ml. kremówki
10 dag. gorzkiej czekolady
10 dag. cukru pudru
Ponadto:
5 dag. gorzkiej czekolady
35 dag. dużych truskawek
herbatka z rumem lub innym alkoholem do nasączenia
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka utrzyj z cukrem. Dwie łyżki mąki odłóż, do reszty wsyp kakao, dodaj do jajek, wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wlej do tortownicy (śr. 22 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w 170C. Ostudź, przekrój na 3 placki .
Masa:
Czekoladę stop w kąpieli wodnej, ostudź. Kremówkę ubij, dodając serek mascarpone, cukier puder i stopioną czekoladę. Jeden krążek biszkoptu nasącz herbatą z alkoholem, posmaruj 1/3 masy, wciśnij w nią kilka ćwiartek truskawek. Połóż drugi placek, dociśnij, nasącz. Posmaruj 1/3 masy, wetknij truskawki. Ułóż pozostały placek, nasącz, dociśnij. Wierzch i boki torciku posmaruj resztę masy. Udekoruj posiekaną czekoladą i resztą truskawek. Schłodź.