BISZKOPT NIE TYLKO Z MASĄ BUDYNIOWĄ

 

Składniki:

 

Biszkopt:

5 jajek

4 łyżki wody

1szklanka cukru

3/4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem:

3 budynie cytrynowe

2 galaretki cytrynowe

1  kostka margaryny(250g.)

1 kostka masła (250g.)

500 ml. śmietany 30%

2 opakowania. zagęstnika do śmietany

3 łyżki cukru

herbatniki

sok z 2 cytryn

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubij, dodaj wodę, cukier i żółtka. Mąki i proszek przesiej, wsyp do masy. Wymieszaj. Wylej na blachę 25×35 cm. Piecz około 20 minut w 180C. Biszkopt przekrój na 2 części (spod nieco grubszy .

Krem:

Budynie rozrób w szklance wody. Ugotuj w 5 szklankach wody, wsypując też jedną galaretkę. Ostudź. Margarynę utrzyj z masłem i budyniem. Drugą galaretkę przygotuj wg. instrukcji. Śmietanę ubij z cukrem zagęstnikami. 3/4 masy budyniowej rozsmaruj na spodzie, wylej tężejącą galaretkę, przykryj biszkoptem. Posmaruj masą budyniową i śmietanową. Herbatniki namocz w soku z cytryny, ułóż na cieście. Udekoruj.

.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *