Składniki:
80 dag. mąki
4 dag. drożdży
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mleka
2 duże łyżki masła
2 duże łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
3 żółtka
1 jajko
sól
słoik dżemu z dyni
Wykonanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj rozkruszone drożdże, cukry, wlej połowę ciepłego mleka, oprósz szczyptą soli. Lekko wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Do reszty ciepłego mleka dodaj masło, połącz. Dodaj żółtka i śmietanę, wymieszaj. Wlej do ciasta, zagniataj, aż będzie odstawało od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, uformuj wałek, pokrój na cienkie plastry. Na środku ułóż dżem dyniowy uformuj bułeczki. Ułóż na blasze, zostaw, by podrosły. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 30 minut w temperaturze. 180 C.