Składniki:
Ciasto:
15 dag. margaryny
10 dag. cukru pudru
25 dag. mąki
1 łyżka kakao
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Masa:
3 dag. margaryny
80 ml. soku z cytryny
2 jajka
1żółtko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kremówki
sól
Ponadto:
150 ml. kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka zagęstnika do śmietany
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej, dodaj kakao, cukier puder, żółtka, śmietanę i zimną margarynę, zagnieć. Ciastem wyłóż na grubość 1 cm. formę do tarty o średnicy 25 cm. Nakłuj widelcem, owiń folią, wstaw na godzinę do lodówki. Piecz około 20 minut w temp. 200 C. Ostudź.
Masa:
Sok cytrynowy przelej przez gęste sitko. Lekko podgrzej. Jajka i żółtko zmiksuj z cukrem, wlej do soku cytrynowego. Podgrzewaj, mieszając o temp. 80°C (nie gotuj!). Zdejmij ognia, dodaj zimną margarynę, szczyptę soli i kremówkę, wymieszaj. Przykryj folią, ostudź. Masą posmaruj ciasto. Zimną kremówkę, cukier puder i zagęstnik ubij. Udekoruj tartę.