TARTA KAKAOWO-CYTRYNOWA

Składniki:

 

Ciasto:

15 dag. margaryny

10 dag. cukru pudru

25 dag. mąki

1 łyżka kakao

2 żółtka

1 łyżka śmietany 18%

Masa:

3 dag. margaryny

80 ml. soku z cytryny

2 jajka

1żółtko

1/2 szklanki cukru

1 łyżka kremówki

sól

Ponadto:

150 ml. kremówki

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka zagęstnika do śmietany

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Mąkę przesiej, dodaj kakao, cukier puder, żółtka, śmietanę i zimną margarynę, zagnieć. Ciastem wyłóż na grubość 1 cm. formę do tarty o średnicy 25 cm. Nakłuj widelcem, owiń folią, wstaw na godzinę do lodówki. Piecz około 20 minut w temp. 200 C. Ostudź.

Masa:

Sok cytrynowy przelej przez gęste sitko. Lekko  podgrzej. Jajka i żółtko zmiksuj z cukrem, wlej do soku cytrynowego. Podgrzewaj, mieszając o temp. 80°C (nie gotuj!). Zdejmij  ognia, dodaj zimną margarynę, szczyptę soli i kremówkę, wymieszaj. Przykryj folią, ostudź. Masą posmaruj ciasto. Zimną kremówkę, cukier puder i zagęstnik ubij. Udekoruj tartę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *