Składniki:
25 dag .herbatników
15 dag. masła
15 dag. patyczków czekoladowych
12 okrągłych biszkoptów
3 białe batony
1 opakowanie draży
rurki z nadzieniem kawowym i adwokatowym
330 ml. kremówki
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
Masa:
3/4 litra mleka
5 dag. masła
2 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
120 ml. wódki
Wykonanie:
Herbatniki pokrusz, zagnieć z masłem. Wyłóż formę, odstaw. Masa: pół litra mleka, masło i cukier zagotuj. Resztę mleka, mąki, budyń, żółtka i jajko zmiksuj. Wlej do wrzącego mleka, ugotuj. Zdejmij z ognia, wlej wódkę, połącz. Kremówkę utrzyj z cukrem pudrem. Masą posmaruj ciasto. Ułóż patyczki czekoladowe, posyp drażami. Ułóż biszkopty i batony. Posmaruj masą. Resztę masy i pół kremówki wymieszaj, posmaruj tort. Schłodź. Resztą kremówki posmaruj boki tortu, przyklej rurki.