PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

1i1/2 szklanki cukru

3 jajka

4 łyżki oleju

1 kostka masła

2i1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

zapach rumowy

mrożone śliwki

4 łyżki cukru wymieszane z 3 łyżeczkami cynamonu

Wykonanie:

3/4 kostki masła rozetrzeć z 1i1/2 szklanki cukru. Nie przerywając rozcierania dodawać na przemian po jednym jajku i jednej łyżce oleju. Następnie wsypać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dodać 2 łyżki mleka i  aromat rumowy wymieszać. Ciasto jest dosyć gęste. Przełożyć  je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej i posypanej mąka lub bułka tartą.Wyjąć wypestkowane śliwki z zamrażalnika i układać je gęsto na cieście, skórką do dołu. Tak przygotowane ciasto z owocami posypać grubą warstwą cukru z cynamonem. 1/4 kostki masła pokroić w drobną kostkę i posypać nim ciasto. Piecz około1  godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *