Składniki:
1i1/2 szklanki cukru
3 jajka
4 łyżki oleju
1 kostka masła
2i1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach rumowy
mrożone śliwki
4 łyżki cukru wymieszane z 3 łyżeczkami cynamonu
Wykonanie:
3/4 kostki masła rozetrzeć z 1i1/2 szklanki cukru. Nie przerywając rozcierania dodawać na przemian po jednym jajku i jednej łyżce oleju. Następnie wsypać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dodać 2 łyżki mleka i aromat rumowy wymieszać. Ciasto jest dosyć gęste. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej i posypanej mąka lub bułka tartą.Wyjąć wypestkowane śliwki z zamrażalnika i układać je gęsto na cieście, skórką do dołu. Tak przygotowane ciasto z owocami posypać grubą warstwą cukru z cynamonem. 1/4 kostki masła pokroić w drobną kostkę i posypać nim ciasto. Piecz około1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 C.